Migros 70 yılını şöyle değerlendirdi: “5 yıl sonra bir Migros şirketi büyüklüğüne ulaşacağız.”
Migros Küme Yönetici Lideri Özgür Tort, şirketin 70 yıllık serüvenini ve gelecek hedeflerini anlattı. Tort, “İştiraklerimiz ve girişimlerimiz önümüzdeki 5 yıl içinde bir Migros şirketini daha yaratacak. 2024 yılında da yatırımlarımıza aralıksız devam edeceğiz.”
Türkiye’de modern perakendenin öncü şirketlerinden Migros, geride kalan 70 yılı değerlendirdi ve gelecek dönem hedeflerini açıkladı. Migros Grubu İcra Kurulu Başkanı Özgür Tort’un ev sahipliği yaptığı toplantıda, şirketin bugüne kadar ulaştığı büyüklüğe ve önümüzdeki dönemdeki faaliyetlerine değinildi.
Türkiye’de modern perakendenin öncülerinden Migros’un 70 yılda süpermarketin çok ötesinde bir hizmet evrenine ulaştığını ve büyük bir dönüşüme imza attığını belirten Özgür Tort, “Perakendeye 1954 yılında kooperatif yapısıyla adım attık. İlçe ilçe dolaşan mobil satış tırlarımız ile ulusal bir firma olarak ülkemizin en değerli kümelerinden biri olan Anadolu Kümelenmesi içerisinde, tamamen yerli yönetim ve yerli sermaye yapımızla büyümeye devam ediyoruz. 70 yılda yeni hizmet alanları ve iştiraklerimizle şubemizi ve ekosistemimizi de dönüştürdük.Migros Kümesi her yıl katlanarak büyürken, diğer taraftan iştiraklerimiz ve yeni girişimlerimiz 5 yıl içinde ek hizmetlere eklenerek bir Migros daha yaratacak. Ekonomik ve sosyal etkisi yüksek bir şirketiz.İş ortaklarımızın ve hizmet sağlayıcılarımızın 2022 yılındaki toplam cirosu Türkiye GSYİH’sının dörtte birine tekabül etmektedir. Türkiye ile birlikte büyüyoruz ve ekonomik büyümeyi genişletiyoruz. Geleceğin perakendesi için neler yapacağız Türkiye’nin en kapsamlı ve çeşitli hizmet ağını yatırımlarla örmeye devam edeceğiz. Yarın birlikte yazacağız. Her müşterimize ‘Türkiye ne şanslı Migros’ dedirtecek inancını vermeye devam edeceğiz” dedi.
Grubun katlanarak büyüyeceğini, iştiraklerinden gelecek yeni hizmet alanlarının Migros’un büyümesini aşacağını vurgulayan Tort, şöyle konuştu: “Böylece 5 yıl içinde bir Migros şirketi daha oluşturacağız. Türkiye’nin en kapsamlı ve çeşitli hizmet ağını kuruyoruz. Geleceğin perakendesine yapacağımız yatırımlarla Türkiye’ye” dedi. “Müşterilerimiz ve iş ortaklarımızla geleceği birlikte yaratacağız. 2023’te 6 milyar TL yatırım yapıyoruz. Ayrıca tedarik zincirinde önümüzdeki büyümeyi beslemek için dağıtım merkezi alanımızı 2 yılda yüzde 50’nin üzerinde genişleteceğiz. 2024 yılında da yatırımlarımıza aralıksız devam edeceğiz” dedi.
“Türkiye ile birlikte büyüyoruz”
Şu anda alım yaptıkları tedarikçi, kooperatif, çiftçi ve yetiştiricilerle birlikte 23 bin 500 iş ortağının bulunduğunu anlatan Tort, şöyle konuştu: “Türkiye’nin GSYH’si 2022’de 15 Trilyon TL olacak. Birlikte çalıştığımız 9 bin 504 tüzel kişinin 2022’deki toplam cirosu 3,5 Trilyon TL. Türkiye’nin 2022 GSYİH büyüklüğüyle karşılaştırıldığında bu hacim dörtte bire tekabül ediyor. Ekonomik ve sosyal etkisi büyük bir şirketiz. Migros tüm paydaşlarımız için güven ve gelecek demektir. Her iki kişiden biri Tedarikçilerimizin büyük çoğunluğu 10 yılı aşkın süredir bizimle çalışıyor. İş ortaklarımızın birçoğu Tier 3. kuşakta yer alıyor. Dokunduğumuz her paydaşla devasa bir ekosistem yaratıyoruz. Bu dev ekosistemin yarattığı değer, geniş bir yelpazeye yayılıyor. Migros Türkiye ile birlikte büyüyor. Migros büyüdükçe ekonomik büyümeyi de yaygınlaştırıyor.”
“Yerel kalkınmayı ve istihdamı destekliyoruz”
Tarımın geleceğine yatırım yaptıklarını ve Türkiye’nin üretim gücüne destek verdiklerini belirten Özgür Tort, “Migros’un cirosunun yüzde 77’si tarıma dayanıyor, yılda yaklaşık 500 bin ton meyve sebze satıyoruz. Satış yapan perakendeci biziz. Türkiye’nin en taze ürünleri. Tarım bizim.” en güçlü ve en önemli kasımızdır. Türkiye’nin geleceği ancak güçlü yerli üreticilerle mümkündür. Türkiye tarafında havza bazında üretimi destekliyoruz. KOBİ’lere özel ticari koşullar, uygun vadeler, üreticilere özel tedarikçi finansmanı, Sanayi 4.0, Tarım 4.0, girdi verimliliği ve sulama altyapısı gibi olanaklar sağlanmaktadır. Migros olarak koruduğumuz yöresel ürünler, doğdukları ilin ekonomisine değer katıyor. İstihdama ve yerel kalkınmaya destek veriyoruz. Ordu’daki yumurta üssümüzün yanı sıra Alanya’dan avokado ve Doğu Karadeniz’den kivi de üretiyoruz. Karadeniz’deki Türk somonu bu örneklerden sadece birkaçıdır. Sözleşmeli tarımla yüzde 100 yerli mercimek üretimine başlıyoruz. 14-15 bölgede daha yerel kalkınma hamlesi yapacağız. Ayrıca balık tüketimini artırmak ve sürdürülebilir balıkçılığı desteklemek amacıyla ülkemizin her bölgesinden balıkları doğrudan piyasadan ve tekneden alıp müşterilerimize ulaştırmaya başladık. Tezgahlardaki balık çeşitliliğini 5 kat artırdık. Şu ana kadar 7 bin ton balık satın aldık. 2023 yılındaki hedefimiz 11 bin ton. “Sadece Türkiye’de değil dünyada ‘İyi Balık’ sertifikasını alan az sayıda markadan biriyiz” dedi.
“Malatya’da kurulacak sistemle 300 mağazaya elektrik sağlayacağız”
Tort şöyle devam etti: “Sürdürülebilir kârlı büyüme kavramı, dünya trendinde kârlı büyümenin başarısı üzerine gelişti. ‘Üçlü büyüme, güçlü büyüme’ olarak tanımlanan kapsam, sürdürülebilir kârlı büyümeyi başaran şirketlerin fark yaratacağının altını çiziyor. Güçlü bilanço varlıklarının yanı sıra kaynakları da koruyorlar ve çevreye saygılı büyümeyi temel almalıyız.Sürdürülebilirlik Migros’un geleneğinde ve geleceğindedir.Sürdürülebilirlik performansımızla Türkiye’de akla gelen ilk 10 şirket arasında yer alıyoruz. 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefimiz doğrultusunda çalışıyoruz. En değerli karbon emisyonlarımız soğutma dolapları, aydınlatma ve iklimlendirmeden oluşuyor, yani bunların yarısı. Soğutucu gazların yarısı elektrikten geliyor. Migros’un yıllık elektrik tüketimi ise 200 milyon TL. 600 bin MWh Şirketimiz güneş enerjisi yatırımlarıyla bunun üçte birini kendi üretme kararı aldı, bunun için 100 milyon dolar yatırım yapacağız. 4 büyük dağıtım merkezimizin çatıları tamamlandı. Arsa geliştirme çalışmaları devam ediyor Malatya’da kurulacak sistemle 300 mağazaya elektrik sağlayacağız. 10 yılı aşkın bilgi ve tecrübemizi Sürdürülebilir İş Ortakları Ağı aracılığıyla tedarikçilerimizin kullanımına sunduk, karbon ayak izini hep birlikte azaltacağız.” – İSTANBUL