Dolar Neden Yükselir? nedenleri nelerdir?
Pandemi döneminde ekonomi piyasasını canlı tutmak için en çok ihtiyaç duyulan şey nakitti. Gelişmiş ülkeler de ülkelerinin başına gelebilecek enflasyon dehşetinden dolayı para politikalarında değişiklik planları yapmaya başladılar. Bu durum en çok Türk Lirası gibi para birimlerini etkiledi. Aynı zamanda dünya ekonomisinin performansı dolaralma veya satma kararının merkezinde yer alır.
Dolar ayrıca güçlü bir ekonomi, güvenilir ve kabul edilebilir yatırım getirisi nedeniyle dünyanın her yerinden yatırım çekecek. Dünyanın her yerinden yatırım alan dolar her zaman yatırım aldığı için dünyanın birçok yerinde geçerliliği artmış olacaktır. kuyu Dolar neden yükselir??
Dolar neden yükselir? Sebepler:
- Doların değerini artırmak için arz ve talep
- Dolar fiyatının hassasiyeti ve piyasa psikolojisi
- Doları etkileyen teknik faktörler
Doların değerini artırmak için arz ve talep
Günümüzde teknoloji hayatımızın her yerinde ve teknolojiye her geçen gün daha çok ihtiyaç duyuyoruz. Amerika Birleşik Devletleri aynı zamanda teknolojik gelişmelerin en çok yaşandığı ve teknolojik aletlerin birçoğunun piyasaya sürüldüğü ülkedir. Her geçen gün ABD merkezli şirketler piyasaya daha fazla ürün ve hizmet sunuyor.
Bu iş ve hizmetlerin dolar olarak ödenmesi gerektiğinden dolara olan talep artıyor. Bu nedenle, ödemenin gerçekleşmesi için insanların para birimlerini dolara çevirmesi gerekecektir. Ancak büyük Amerikan şirketleri, yabancı yatırımcıların satın aldığı sermayeyi artırmak için tahvil ihraç ederse, tahvilin ödemesinin de dolar olarak yapılması gerekecek.
Aynı zamanda, ABD kurumsal hisse senetlerinin ABD dışındaki yatırımcılar tarafından satın alınabilmesi için para birimlerini dolara çevirmeleri gerekmektedir. Bu örnekler, ABD’nin dolara nasıl daha fazla talep yarattığını ve karşılığında dolar talebi, doların değeri, dolar satın alSatılan para birimlerine göre arttığını görmemize yardımcı olur.
Ayrıca pandemi ile birlikte her şeyin ne kadar belirsiz olabileceğini gördük. Ama ABD doları küresel ekonomik belirsizlikzamanında yatırım için her zaman güvenli bir liman olarak görüldüğünden, ABD ekonomisindeki dalgalanmalara rağmen dolara olan talep çoğunlukla devam edebilmektedir.
Dolar fiyatının hassasiyeti ve piyasa psikolojisi
Dolar kurundaki hassasiyeti ve piyasa psikolojisini doğru anlayabilmek için toplumun tüketim ve tüketim alışkanlıklarından bahsetmek gerekiyor. Tüketimi ele aldığımızda karşımıza iki küme çıkmaktadır.
Bunlardan biri de günlük yaşam için ihtiyaç duyduğumuz harcamalarımızı anlatan sabit tüketim kümesi ile toplumun gelir düzeyine göre değişen oburluktur. teşvik harcama seti.Her iki kümede de insanlar kendileri için belirledikleri oranlarda tasarruf etmek istiyor.
Bu bağlamda, iki kümenin karışık olduğu toplam tüketim fonksiyonunda, tüketici harcamalarını tamamen gelir ve gelirdeki değişimler belirlemektedir diyebiliriz.
Böylece, gayri safi yurtiçi hasıla zamanla büyüdükçe, toplam tasarruflar orantılı olarak artmaktadır. Yani, harcanabilir gelir ile tüketici harcaması arasında orta bir oran vardır.
Daha iyi anlamak için bir örnek verelim. ABD’de azalan işler ve hizmet dalı ABD ekonomisinin zayıflamasıve tüketim yavaşlarsa, ABD hükümeti veya ABD merkezli büyük şirketler, tahvil veya hisse senedi satışından elde edilen nakitlerin iadesi şeklinde gelebilecek bir satış olasılığı ile karşı karşıya kalır.
Yabancı yatırımcılarYerel para birimlerini geri aldıklarında bu örnek dolar kurunun artması değil düşmesi anlamına geliyor çünkü anlattığımız örneklerin tam tersi yaşanıyor.
Doları etkileyen teknik faktörler
Özellikle ticaret esasına göre kurulmuş şirketler veya holdingler için Dolardaki artış ya da düşmek çok şey ifade ediyor. Bu nedenle ticaretle yakından ilgilenen kişiler, ticarete dayalı şirketlerde veya holdinglerde dolar arzının dolar talebinden az mı yoksa fazla mı olacağını ölçmekle görevlidir. Bu ölçümü belirlememize yardımcı olması için doların değerini etkileyebilecek her türlü habere, ülkeler arasındaki siyasi gelişmelere, dünyada rastgele bir olaya dikkat çekecek iç siyasi gelişmelere dikkat etmemiz gerekiyor.
Bu bordro verileri, gayri safi yurtiçi hasıla verileri (GSYİH)ve ekonominin güçlü mü zayıf mı olduğunu belirlememize yardımcı olabilecek diğer ekonomik bilgiler.
Genel ekonomik kırılganlığı belirlemek için, yatırım bankaları veya servet yönetimi firmaları gibi ekonomi piyasasındaki büyük işletmelerin görüşlerini de dahil etmemiz gerekiyor. Genellikle arz ve talebin ekonomik temellerinden çok, piyasayı yönlendirecek olan şey duyarlılıktır.
Bu öngörülere ek olarak ticaretle uğraşan bireylerin misyonu; taban ve direnç seviyeleri Tarihte tekrar eden kalıpları teknik göstergeler olarak analiz etmek her zaman bir döngü içinde devam eder. Birçok tüccar, bu kalıpların döngüsel olduğuna ve gelecekteki fiyat hareketlerini belirtmek için kullanılabileceğine inanıyor.
Peki bu üç küme kendi içinde nasıl birleşiyor?
Ekonomistler veya tüccarlar al ya da sat Kararlarını vermek için genellikle yukarıda özetlenen tekniklerin bir kombinasyonunu kullanır. Alım satım, lehinize olan ihtimalleri toplayıp avantaj yaratmaktır.
Toplanan bu olasılıkların doğru olma olasılığı yüksekse, bu işle ilgilenen kişiler piyasaya girme ve yönetme riskini alacaklardır.
ABD dolarının yükselmesine ne sebep oldu?
Yukarıda ABD dolarının yükselmesine neden olan üç faktörden bahsetmiştik ancak yükselişinde etkin rol oynayan birincil faktör, dolara olan taleptir. Dolara olan talep artarsa doların değeri de artar. Aksine talep azalırsa fiyat da düşer. Yabancı vatandaşlar, yabancı merkez bankaları veya yabancı finans kuruluşları gibi uluslararası taraflar daha fazla dolar talep ettiğinde dolar talebi artar.
Dolara olan talep rezerv para birimi çünkü genellikle yüksektir. Bununla birlikte, doların dünyadaki diğer tüm para birimlerinden daha fazla değer kaybetmesini önlemede siyasi istikrar da önemli bir rol oynuyor.
Dolar neden yükselir sorusunu bu içeriğimizde detaylı bir şekilde açıklamaya çalıştık. Söylediklerimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu içerik yatırım tavsiyesi değildir.