Haber

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu canlı yayında gündemi değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriyeli göçmenlerin ilgili branşlarda işgücü ihtiyacı olduğunu belirterek, “Yüzde 100 hepsini göndereceğiz dersek bu doğru olmaz. Şu anda Türkiye’nin tarım sektöründe dolaşıyoruz, Sanayide bazı işlerde istihdam ihtiyacı olmasına rağmen görüyoruz.” söz konusu.

Çavuşoğlu, Habertürk TV’de gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu.

Antalya’nın büyüdüğünü, Türkiye’nin her yerinden insan olduğunu ve seçmen profilinin değiştiğini kaydeden Çavuşoğlu, seçimlerde ulaşılacak kişi sayısının da arttığını söyledi.

Çavuşoğlu, vatandaşların istikrar, huzur ve ülkenin büyümesini istediğini ancak bazı sorunları da çok net bir şekilde dile getirdiğini belirterek, “Antalya’da kira fiyatlarında fahiş artışlar olduğu için vatandaşlarımızın ciddi sıkıntısı var, bunu biliyoruz. buna elektrik altyapısı ve diğer büyükşehir kanalizasyon sistemleri de dahil.Alt yapı işlerinde de bu gelişmenin gerisinde kaldığımızı sahaya indiğimizde gördük.” söz konusu.

Antalya’nın altyapısına yatırım yapılması gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, “Tedavide bazı sıkıntılar yaşandı. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, içinde bulunduğumuz bu bölge de dahil, bugün Kemer bölgesindeydik ve oradaki arıtmayı firma olarak yapıyor. Peki, dünyanın mavi bayraklı birinci iliyiz Antalya.” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, 28 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda kimsenin rehavete kapılmaması gerektiğini vurguladı.

Seçimlere katılımın yüksek olduğuna değinen Çavuşoğlu, “Türkiye’nin demokratik bir ülke olduğunu bütün dünya gördü.” dedi.

“Birçok Afgan’ı ülkelerine gönderdik, Taliban’ın peşinden gönderdik, uçaklarla gönderiyoruz”

Çavuşoğlu, Suriye ve İran sınırlarında gerekli tedbirlerin alındığına işaret ederek, “Öte yandan üç tarafımızın da denizlerle kaplı olduğunu unutmamalıyız.” söz konusu.

Bu konunun nasıl yönetilmesi gerektiğini düşünmek gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Bunu nefret söylemi veya popülizmle söyleyemezsiniz, evet göçmenler Türkiye’ye Suriye’deki iç savaş nedeniyle geldi, Afganistan’dan oradaki durum nedeniyle geldiler. , İran üzerinden. Ülkelerine gönderdik, Taliban’ın peşinden gönderdik, uçaklarla gönderdik, onlar da gitmek istiyor.” ifadelerini kullandı.

550 bin Suriyeli göçmenin ülkelerine geri gönderildiğini kaydeden Çavuşoğlu, bu sayının yeterli olmadığını ve ülkelerine daha fazla göçmen gönderileceğini vurguladı.

Çavuşoğlu, “Sadece inanç bölgelerine değil, rejimin kontrolündeki yerlere de göndermemiz gerekiyor. Yani geldikleri şehirlere göndermemiz gerekiyor. Rejimle angajmana girdik, başladık ama bunun altyapısını oluşturma kararı aldık.” söz konusu.

Göçmenlerin sağ salim dönüşü ve altyapının hazırlanması için yol haritası üzerinde çalışacaklarını belirten Çavuşoğlu, “Dönecekler, kararlıyız, iade edeceğiz ama bunu insana yakışır şekilde yapmak zorundayız. itibar.” dedi.

Göçle ilgili yol haritası

“Siyasi sürecin yeniden canlanması, terörle mücadele, Suriye’nin terörden arındırılması ve göçmenlerin inançlı bir şekilde Suriye’ye dönüşü olacak. Bunlar aslında birbiriyle bağlantılı şeyler.” Çavuşoğlu, Türkiye’deki Suriyeli Kürtlerin terörün olduğu yere dönmek istemediklerini, terör örgütü PKK’nın zulmünü yaşadıklarını söyledi.

Geri dönüş için altyapının hazırlanması ve can güvenliğinin sağlanması için Birleşmiş Milletler’in (BM) devreye girmesi ve uluslararası toplumun destek vermesi gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, böyle bir yol haritası üzerinde mutabık kalındığını kaydetti.

Bunun dışında bir gerçeğin daha olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “(Suriyeli göçmenlerin) hepsini %100 göndereceğiz dersek bu doğru olmaz. Şu anda Türkiye’nin tarım sektörünün, sanayinin, dolaşıyoruz, bazı işlerde istihdam ihtiyacı olmasına rağmen görüyoruz.” dedi.

düzensiz göç

İran sınırına duvar örüldüğünü hatırlatan Çavuşoğlu, buradan geçen bazı göçmenlerin olduğunu ancak seçim döneminde sosyal medyada halkı kışkırtmak için gerçek dışı görüntülerin paylaşıldığını belirtti.

Ülkeye yasa dışı yollardan giren Afganların değerli bir kısmının ülkelerine geri gönderildiğini belirten Çavuşoğlu, bu konuda İçişleri Bakanlığı ile iş birliği içinde çalıştıklarını ifade etti.

Çavuşoğlu, Pakistan, Afrika ve diğer yerlerden yasa dışı yollardan Türkiye’ye gelen çok sayıda düzensiz göçmenin de ülkelerine geri gönderildiğini vurguladı.

Rusya’dan gelen turist sayısında düşüş

2022’de Rusya’dan 5.2 milyon turist geldiğini hatırlatan Çavuşoğlu, bu yıl 1 Mayıs’ta Rusya’dan beklenen turist sayısında düşüş olduğunu bildirdi.

Çavuşoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Rusya’ya yönelik yaptırımlarla ilgili açıklamalarının ardından geçen yıl ziyaret eden Rus turist sayısının yüzde 10’a düştüğünü bildirdi.

“Savaştan sonra Ruslar arasında Avrupa’da yaşadıklarına dair bir korku vardı. Havaalanı hızla kapatıldı falan. O gün Avrupa’da bulunan Ruslar, Türk Hava Yolları olmasaydı ülkelerine dönemezlerdi. Nitekim THY’de yer bulamayınca uzun süre kalmak zorunda kaldılar.Aslında korkunç muameleye alıştılar.Aslında Rus yönetimini veya yönetimini elinde tutmak gerekiyor. Bir ülkenin farklı, vatandaşları ve temiz insanları ile, akademisyenleri ve zanaatkarları dahil çok saldırgan tavırlar sergilediler.

Buraya geleceğiz, 14 Mayıs’ta karşı taraf seçimi kazanırsa, uçaklar kalkar kalkmaz geri dönemeyeceğiz korkusuyla gelmediler. Biz de diyoruz ki, yaptırım uygulayacağız diyorsunuz, bu yaptırım neye yarar?”

Tahıl koridoru anlaşması

Seçim sürecinde hayatın devam ettiğini ve diplomasinin devam etmesi gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, tahıl anlaşması kapsamında 950’den fazla gemi ile 30 milyon tonun üzerinde tahıl taşındığını hatırlattı.

Tahıl anlaşmasının 18 Mayıs’ta sona ereceğini ve seçim olduğu için bunu seçim sonrasına ertelediğini belirten Çavuşoğlu, bunun dünya için hayırlı olduğunu belirtti.

Türkiye’nin şu anda un ve makarna ihracatında dünya birincisi olduğunu, hem Ukrayna hem de Rusya’dan tahıl ithal edildiğini kaydeden Çavuşoğlu, tahıl anlaşmasının 18’inden önce uzatılmasının dünyanın yararına olacağını yineledi.

Yabancı seçmenlerin oy hakları

Belçika Milletvekili Zuhal Demir’in “çifte vatandaşlığın kaldırılması veya oy hakkı tanımayan sembolik bir şekle indirilmesi” açıklamasının sorulması üzerine Çavuşoğlu, “Belçika milletvekilinin yaptığı açıklama son derece tehlikelidir, anayasaya aykırıdır” dedi. oy hakkı.” cevap verdi.

Çifte vatandaşlığın kaldırılmasının ve insanların oy hakkının kısıtlanmasının anlamsız ve hastalıklı bir yaklaşım olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Bu hanımın PKK ile yakınlığı ortada, geçmişte de PKK ile telaffuzu çok rahatsızdı. Türkiye’de olağan istikrar.” söz konusu.

vize serbestisi

Çavuşoğlu, Türkiye’ye vize serbestisi için yerine getirilmesi gereken 6 kriter olduğunu ve AB’nin müzakerelere bu kriterlerin yaklaşmadığını söyledi.

Öte yandan vize işlemlerinde gecikmeler yaşandığını ve bazı ülkelerde uyarılarla bunların düzeltildiğini aktaran Çavuşoğlu, ABD’de vize sürecinin yeniden uzamaya başladığını belirterek, bunlara karşı alınması gereken tedbirlerin olduğunu bildirdi. keyfi tavırlar

uçak kazası olayı

Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı görevi sırasında müzakere masasındaki en zor anın sorusuna şu yanıtı verdi:

“Her müzakere zor ama özellikle bu uçak kazasından sonra (Rusya Dışişleri Bakanı Sergey) Lavrov ile ilk telefon görüşmemi yaptım. Bir yandan hava sahasına girdi ya da girmedi. Biz kendi tezimizi savunuyoruz. Lavrov kendi tezini savunuyor. tez, ama nezaket içinde.”

Çavuşoğlu ayrıca İslam İşbirliği Teşkilatı’ndaki ilişkilerin gergin olduğu bir dönemden bir anekdot paylaştı: “Kıbrıs Türkleri ve Batı Trakya Türkleri ile ilgili bir belge vardı, bizi 3 gün zorladılar. Bir yandan biz hazırladık. kendi farklı taslağımızı, kuveyt’te son anda oylamaya götürmeye karar verdik, aslında bir taslak hazırlamıştık ama sizin tutumlarınızı görünce mevcut metni oylamaya götürelim, bazı ülkeler vermeyecek. Aidatlarını ödeyemedikleri için oy kullanabilecekler vs.Üçüncü gün tamam dedim artık vermeme gerek yok artık sekreterlik yalvarmaya başladı bana verin lütfen tamam dedim. “Bir şartla ya kabul edersin ya da hayır derse oylamaya gideriz. Sonra pazarlık yapmak istemiyorum, sonra tamam dediler. Oylamadan sonra Arapçalarında o gün farklı anlamlara gelebilecek bazı değişiklikler yaptılar. Her zamanki gibi istediğimizi aldık ama 3 gün zor günler geçirdik.” dedi.

haberorhaneli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu